Na kojoj ruci se nosi sat?

U industriji satova postoji nepisano pravilo da se sat nosi na nedominantnoj – slabijoj ruci.
Pošto je veći broj dešnjaka u svetu a samim tim i satova pravljenih za desnoruke, kao dominantnu ruku označićemo desnu a kao recesivnu – levu ruku.

Nošenje sata na levoj ruci smanjuje rizik od grebanja ili drugog oštećenja jer je desna ruka aktivnija preko dana.
Kako nam desna ruka služi za rad, pisanje, popravku stvari, igranje sporta i mnoge druge aktivnosti, mnogo je praktičnije i bolje da sat bude na levoj ruci.
Krunica sata za desnoruke nalazi se sa desne strane kućišta sata i to nije slučajnost – upravo zato je na levoj ruci lakše podesiti pravo vreme.
Mada Vam preporučujem da prilikom podešavanja vremena uvek skinete sat sa ruke.

Sada dolazimo do još jedne jako bitne stavke – nošenje sata na desnoj ruci može biti pogubno po sam mehanizam sata. Naime, kako je dominantna ruka dosta aktivna, neke ,,teške“ aktivnosti mogu ozbiljno uticati na ,,srce“ sata pa stoga je mnogo bolje po mehanizam nositi sat na slabijoj ruci.

Kako je nošenje sata na recesivnoj ruci predstavljalo neki kodeks, nepisano ali opet pravilo koje je pokazivalo ,,satnu“ pismenost, postoji i priča da je menadžer u jednoj poznatoj kompaniji za proizvodnju satova pretrpeo ozbiljne kritike i smanjenje plate, jer je prilikom potpisivanja jednog ugovora koristio desnu – dominantnu ruku i pritom nosio sat na istoj.

Većina satova je pravljena za desnoruke pa se nošenje sata na levoj ruci čak i u slučaju dominantne ruke, ne smatra greškom.
Nova moda pokazuje izvesna odstupanja od ovog starog pravila i da sve više ljudi nosi sat na dominantnoj desnoj ruci.
Na Vama je da odlučite i da jednostavno nosite sat na onoj ruci na kojoj Vam najviše odgovara.

Da pogledate naše modele – kliknite ovde

  • Post category:Blog