Fascinantni grad neverovatno bogate istorije, prestonica kulture, umetnosti i nauke antičkog sveta, jedan od najznačanijih gradova starog Rimskog carstva, grad po kome je jedan od naših modela dobio ime – Aleksandrija.

Grad je 331. godine p.n.e. osnovao Aleksandar Veliki, pa odatle potiče i samo ime grada.
Aleksandrija je u vreme helenizma bila jedan od najmoćnijih gradova, po bogatstvu i veličini druga u svetu odmah iza Rima.
Grad je bio i centar filozofsko-naučne Aleksandrijske škole iz koje su potekli Heron, Ptolomej i Euklid.
Onda kada je Egipat bio deo velikog Rimskog carstva, Aleksandrija postaje jedna od važnih rimskih luka.
Svetionik na farosu, čuvena velika Aleksandrijska biblioteka, mnogobrojne palate, hram boga Serapisa samo su jedna od zdanja ovog magičnog grada.
U vreme islamskih vladara dolazi do osnivanja Kaira i do proglašenja istog za glavni grad Egipta, pa važnost Aleksandrije opada. Tokom celog srednjeg i novog veka, Aleksandrija ostaje yažna luka, ali gubi politički značaj. Njega su preuzeli Konstantinopolj i Kairo.
Grad je ponovo dobio na značaju u 19. veku sa pojavom Industrijske revolucije.
Aleksandrija je danas drugi grad po veličini u Egiptu (odmah iza Kaira) i predstavlja najveću egipatsku luku i važan industrijski grad.

 

 

 

 

 

Stanley most u Aleksandriji je prvi most u Egiptu koji je izgrađen iznad mora, ukupne dužine 400 m. Ovo remek delo je rezultat arhitektonske preciznosti i stila koji poziva posetioce da dožive kulturu ovog kosmopolitskog grada.

#constantinuslucius #constantinuszanimljivosti
📸 photo by @dina_mohammed2
izvor teksta – wikipedia

Da pogledate naše modele – kliknite ovde

  • Post category:Blog